tirsdag 13. mai 2014

Tid (del 3)

«Når du har det travelt, gå langsomt.» Slik lyder tittelen på en bok av Lothar Seiwert. Det høres naturligvis paradoksalt ut, men både han og andre eksperter på tidsbruk har erfart at det er sant. En psykolog jeg kjenner, sier at mennesket ikke er skapt for multitasking. Den menneskelige hjernen kan bare befatte seg med én ting om gangen. Å flagre fra det ene gjøremålet til det andre kan føre til stress og utbrenthet. Nå skal det sies at folk er forskjellige, og noen tåler mer multitasking enn andre. Hvis du er en av dem som fint klarer å gjøre flere ting samtidig uten å la deg stresse, er det bare å utnytte den evnen. Men det viser seg for svært mange at det er lurt å gjøre ferdig én ting før man begynner på noe nytt. På lengre sikt vil det være mer effektivt; man får utrettet mer, samtidig som kroppen og sinnet henger med. Stresset uteblir, kanskje fordi man konsentrerer seg om her og nå istedenfor å bekymre seg over neste oppgave eller neste dag. Denne forankringen i øyeblikket roer sinnet: Jeg er ikke slave av tiden. Det er ikke klokka som er min gud.  

Her i Vesten er dette fremmede tanker for mange. Vi har det jo så travelt, og høyt tempo er et krav fra både oss selv og andre. Jeg hørte en gang en historie om en travel vesterlending som stilte en buddhistmunk følgende spørsmål: «Hvorfor er dere buddhister alltid så rolige? Hva er hemmeligheten? Munken svarte: «Når vi ligger, så ligger vi. Når vi sitter, så sitter vi. Når vi står, så står vi. Når vi går, så går vi.» Mannen fra vest trodde at munken hadde misforstått spørsmålet, og prøvde på nytt: «Hva er hemmeligheten bak roen hos dere buddhister?» Munken gav samme svar: «Når vi ligger, så ligger vi. Når vi sitter, så sitter vi. Når vi står, så står vi. Når vi går, så går vi.» Vesterlendingen skjønte ikke dette og sa: «Men det gjør da vi i vest også?» «Nei,» sa buddhistmunken. «Når dere ligger, så sitter dere allerede. Når dere sitter, står dere samtidig. Og når dere står, er dere allerede i gang med å gå.»

Mindfulness – eller bevisst nærvær – er blitt populært i det siste, og ikke uten grunn. Som beskrevet ovenfor har mange av oss en tendens til, mentalt sett, å være noen meter lenger framme enn der vi fysisk sett er. Dette sliter på oss i lengden. Mindfulness kan være en god motgift mot stresset som den hektiske livsstilen medfører.


Bildet er hentet fra www.nrksuper.no 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar