onsdag 11. mars 2015

Den gode rytmen (del 1)

Alt har sin tid, det er en tid for alt som skjer under himmelen

Forkynneren 3,1


Struktur er ikke nødvendigvis noe honnørord i dag. Vi vil være frie, gjøre det vi vil, når vi vil, og ikke være bundet av regler. Rytme klinger kanskje bedre; det har en mer dynamisk kvalitet. 

I boka Im Zeitmaß der Mönche , skrevet av benediktinermunken Anselm Grün, refereres det til forskere som mener at manglende struktur eller rytme er uheldig for mennesket. I tidligere tider hadde dagene en klarere struktur, noe som trolig aktiviserte folks psykiske energi. Grün selv erfarer at mennesker som besøker klosteret og går inn i den daglige rytmen der, blir roligere og mer harmoniske

I tillegg til den kollektive eller kosmiske rytmen har imidlertid hvert enkelt menneske sin egen biorytme, og det viktigste er å leve i harmoni med denne.

I et kloster er det faste tider for bønn, arbeid, måltider, studier, hvile og søvn. Poenget er ikke, ifølge Grün, å følge klokka slavisk, men at hver tid har sin egen naturgitte kvalitet, sitt eget særpreg. Denne innsikten er ikke like selvfølgelig i dag som hos våre forfedre og formødre, som for det meste oppholdt seg utendørs og i stor grad lot dagstider og årstider bestemme aktivitetene. Selv om vi nå lever under helt andre vilkår, tror jeg det er sunt for kropp og sjel å gi seg hen til den naturlige rytmen og leve i pakt med de ulike tidene.



Bildet er hentet fra www.asklubo.com.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar